21.07.2023 г., 23:32 ч.

Кратка градска приказка в зноя край една поликлиника 

  Поезия
337 1 1

Едно момиченце се спря,
напук на знойната омара,
в тревицата до тротоара.
И пеперудката видя.

 

Тя беше с ангелски крилца –
лилаво-сини – от коприна. 
Но всеки друг я бе подминал –
бе мъничка – като троха. 

 

Детето – любопитно беше, 
но баба му – нетърпелива.
На лекар двете днес отиваха – 
момиченцето – не ядеше!

 

Изсъхваше в устата малка
все хапката – насила дадена!
А бабина любов – предадена – 
е по-опасно от хвързалка!*

 

Та... спря се внучката. Погледна
към баба си. Къмто тревата...
Там пеперудката – горката! – 
душа береше – за последно!


И в своя опит да успее
да я спаси – тя кихна силно! 

– Отлитай, мъничка – безкрилно! 


Обичам те – ще оцелееш! 

 

 

 

* хвързалка = хвърчило, закачено на закачалка, невидяло небе

 

© Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??