16.06.2021 г., 22:51 ч.

Кръговрат 

  Поезия
193 0 5

И отива си един ренесанс, за да дойде друг.

Една врата се затваря, за да се отвори друга.

Животът така създаден е като безкраен път,

в който човекът все нещо да дири, да жадува.

 

И повтарят се сезоните, а всичко се променя.

Годините неспирно под чергата се изнизват.

А човекът стиска здраво живота за ревера,

от смъртта неизбежна хипнотизиран изтръпва.

 

И всичко тече, като вода нов път си проправя.

Слънцето всеки ден по различен начин грее.

Само човекът продължава главата си да скланя

и да се мъчи по старому своя живот да живее.

 

И епохи нови идат, времена на реорганизация,

пореден опит в умовете да се извърши преврат.

Тъй историята от векове моли за трансформация -

да се събуди човекът от опорочения кръговрат.

 

И времето се изпарява в една илюзия далечна.

Новото наднича през прозореца на душата -

чака всеки да премине през болката си най-лична,

за да промени към добро света си и този на брата.

 

И разумът на Вселената в безкрайност се разширява.

Променя се Земята - повишава своята честота.

Повтарят се грешки. Но докога ли ще продължава? -

Докато не приюти човекът в съзнанието си Духа.

© Ваня Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Прилича на Еклесиаст... Поздрави!
  • Добре. Благодаря за мнението.
  • Ренесанс означава възраждане, в който и смисъл да е, неуместна е в случая. Да обясняваш смисъла, значи не е достоверно
  • В случая думата „ренесанс“ е използвана в преносен смисъл - отиват си един вид култура, ценности и морал, за да дойдат други.
  • Защо "ренесанс"?
Предложения
: ??:??