2.11.2017 г., 9:09 ч.  

На плажа 

  Поезия » За деца
551 0 2

На плажа

 

Днес, деца, ще ви разкажа лятото какво се случи.

Котаракът там, на плажа, пак във своя лов не случи.

На Мишконтиев омръзна да се крие и да бяга.

На почивка ще отиде точно както му приляга.

Взе си бански вносна марка, джапанки и капелина.

С кърпа и чадър в добавка за морето той замина.

Там, на плажа, на морето той ще ходи всеки ден.

Хем ще се пече мишлето, хем ще хване хубав тен.

Цяла седмица измина без премеждия и мъки,

но на втората започнаха отново несполуки.

Котаракът бе научил, че на плажа е мишлето

и реши, че трябва бързо да отпраши за морето.

Грабна някаква хавлия и си сложи очилата.

Стари плавници намери, за да плува във водата.

И отцепи за морето, за да улови мишлето.

Щом пристигна, без да чака заразпитва котарака

и така след два, три дни той Мишконтиев откри!

Щом го зърна, на мига погна мишо по брега.

Но пък хитро е мишлето, бързо влезе във морето.

От Мъркачев се спаси! А пък котките, уви,

не обичат те водата. Беше туй сега бедата!

Как мишлето да измами и накрая да го хване?

Без да влиза във водата той със въдица в ръката

почна в мишо да се мери. Лапата му май трепери

и мишлето не улучва! Е, понякога се случва!

А Мишконтиев в морето си помръдва с опашлето

и дори не се страхува - знае Мацо колко струва

и спокойно си седи сред пенливите вълни!

Та Мъркачев най-накрая отгде смелост взе - не зная

да навлезе във морето и заплува към мишлето.

Лесно май му се видя, ала мрази той вода!

Хем е мокра, хем солена, хем видя му се студена.

И се върна котарака. На брега реши да чака

Щом на сухо се добра върху пясъка затоплен

той полегна и... заспа уморен, добре измокрен.

А Мишконтиев го зърна и обърна със замах.

Бързо на брега се върна даже без да го е страх!

Та събра си той багажа и се изпари от плажа!

А Мъркачев, поспалана пак Мишконтиев не хвана!

Само козината дето си намокри във морето

и във къщи се прибра със наведена глава.

А пък там какво се случи всеки може да научи

само, че във друга книжка за познатата ни мишка!

 

 

 

 

 

 

 

 

© Георги Иванов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Брей, този мишок да не би да е бил с пояс?... Толкова време във водата, ще се удави!Явно е Супермиш!...хаха...като Супермен!....Забавлявах се, Гога!
  • Много се забавлявам с тия ти герои!
Предложения
: ??:??