1.09.2015 г., 11:16 ч.  

Нахлуването на Варварите... 

  Поезия » Гражданска
562 0 3



Нахлуването на Варварите...

       „Какви закони да създават народните избраници?

       Когато дойдат варварите ще донесат закони.”

           „В очакване на варварите”

                  Констатинос Кавафис

      

Бедата даже не потропа,

нахлу и се саморазправи...

С тълпите плъзна из Европа:

през граници и през държави...

 

Не се наложи да напада,

отворени врати намира,

а пък Европа с изненада

ги гледа „умно” и прибира...

 

... И идва не сама Бедата

с тълпите полуголи, боси,

а агресивна, непозната

религия в Европа носи!...

 

И нови храмове издига

тя на Европа във земята,

а в новата ”свещена книга”

са вписани и правилата...

 

Да ги наложи се опитва

със упоритост подозрителна

и в петък Главната молитва

за всички да е задължителна...

 

... Нахлуват варварите с нея,

те носят „новите закони”-

по тях Европа да живее

от тук-натам... и да се моли!...

 

... И както в древната Палмира

ще сриват Храмове вековни,

та тук да не остане диря,

която и Европа помни!...

 

Коста Качев,

01.09.2015.

(когато нахлуваха варварите)

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Да де, ама тука вече , докторе, поетиката и нейната трактовка са се спънали.И Главната молитва вече е само човешката диря.И ако някой си е направил труда да чете Фалачи само преди няколко години - сега ще му се наложи тепърва да живее в една съмсем възможна Еврабия.
    Всуе. Джак
  • С реален поглед и ясна позиция...
    Поздравления!
  • Прекрасен стих! Образен, действителен и многопластов! Обожавам историята. А този цитат направо ме разби! Поздрави за прекрасната творба!
Предложения
: ??:??