16.10.2020 г., 22:22 ч.

Най-добрият батко 

  Поезия » За деца
371 0 1

 

Високо, високо в Балкана

на зелена горска поляна

между два бора и буки вековни

живееха щастливи и грижовни

татко Мецан и мама  Мецанка.

Имали те малко детенце,

пухкаво, игриво  меченце,

което растяло само

и все питало: „Мамо, защо

нямам си сестричка,  братче?    

Тук ще спи, в моето креватче.

С него заедно ще играем,  

няма с него да скучаем”

Меца нежно го погали

и усърдно го похвали:

„Ти си толкова добричък,  

няма да си вечно сам.

Скучно ти е, сине, знам.

Обещаваме  ти с татко,

скоро ти ще станеш батко!”

Мечо  радостен и горд  подскочи,

от хралупата навън  изскочи

тръгна да потърси Лиско

къщата му е наблизко,

радостта да сподели

и безброй, безброй игри.

- Хайде, Лиско, с мен тръгни

Моля ти се, помогни!

Мед да вземем от пчелина,

ще си хапнем ний  двамина.

Тръгнаха по кривата пътечка

без да мислят, че това е  грешка.

Който с чужди труд се храни, наготово, 

тутакси ще го накажат  строго!

Ето, стигнаха пчелина,

пазен от пчели дузина.

Мушна Мечо лапа и... що щеш?

... Налетяха му отвред

сто  войници сърдити

в трънливите  къпини скрити...

Погнаха нашите другари,

нажилиха ги, мили – недраги...

Ето ги, презглава  бягат...

Две „топки” в едно  се търкалят..

Спряха се чак в храсталака

в копривата там, до реката.                                   

- Мечо, каза Лиско позамаян,

няма гладен да оставам!

Знам, тъй  лошо е да се краде,

Ех ... , крехко пиленце ми се яде.

В кокошарника  на бай Иван

сто петлета има, знам.

Но и куче зло ги пази,

Ах, дано да се  се опазим. 

Вятър силен се изви...                    

Мрак вечерен Лиско скри.

Дебне, тихо, обикаля, души...

Знаете ли какво се случи?

Скочи кучето от двора,

С  лай събуди всички хора.

Бягай Лиско, Мечо, беж!

Някъде се чу гърмеж.

Зазорява...Нашите двама герои

засрамени от своите неволи

се прибраха у дома  и с наведена глава

поискаха извинение

за своето лошо поведение.

- Татко, мамо, обещавам вече,

че ще бъда най-послушно Мече.

Ще се уча, ще се трудя,

рано сутрин ще се будя.

Или казано накратко:

Аз ще бъда най-добрият батко!

 

© Даниела Виткова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??