Мечтаеше си за най-голямата торта.
С богата глазура от шоколад.
Но всяка сутрин с дребни монети
си купуваше само два геврека.
За толкова стигаше пенсията
на баба му и неговата - на сирак.
После се залепваше към витрината
с голямата шоколадова торта.
И така чак до първия учебен час.
Вечер се свиваше в студената стая
до баба си на инвалидния стол.
Дояждаше дребни трохи от геврека,
а нея черпеше с ментов бонбон.
После събираше семенцата сусам
и грижливо ги сипваше в устата си.
Зер, да не би да отидат зян.
И затваряше блажено очите.
Защото идваше време за десерта.
Сънуваше най-сладката торта.
И вече почти я бе достигнал.
Но една огромна уста я изяждаше,
преди той да успее да я докосне.
Събуждаше се целият в пот
с очи, готови да се разплачат.
Обещаваше си, че когато порасне,
ще купи най-голямата торта.
После обаче се замисляше,
няма ли така да изгуби мечтата си
и сладката си приказка за сън.
А на сутринта, както винаги
отново тичаше към витрината.
И отдалеч облекчено въздъхваше.
Тя, тортата все още беше там.
Голяма, кръгла и безумно сладка.
Представяше си как я обгръща
и я носи на ръце през целия град.
И как я дарява на своята баба,
за може би последния рожден ден.
© Паулина Недялкова
© Паулина Недялкова Всички права запазени