22.05.2012 г., 10:26 ч.

Нощен лов 

  Поезия
694 0 10

НОЩЕН ЛОВ

 

Огромна алена луна над мене

дими зад облака и мътно свети,

като отверстие окървавено

на слепоочието на небето.

 

Дали от заблуден куршум, изстрелян

високо някъде към свода вечен,

гореща кръв по облаците бели

от вената на залеза изтече;

или кърви луната като рана –

не кехлибар и не сребро и злато,

а пукнат нар сред кървавата пяна,

тъй както бе кървяла и сърната,

улучена от тежкото олово,

пробягало по лъскавото дуло –

безмилостно, жестоко и сурово,

за да остави малка кръгла нула,

там, дето бе пулсирало сърцето

и бе играл животът – млад и тръпен;

една последна нула там, където

бе спрял куршумът, в топла кръв окъпан.

 

До преди миг бях пещерен и в кожи,

бях древен, стисках копието криво

и кремъчното острие на ножа

лъщеше от инстинкта да убивам.

След изстрела съм не по-малко древен,

но – алена – луната от небето

блести над мен – око на идол гневен,

и кърваво и безпощадно свети.

 

И знам,

луната ще ми отмъщава

за сляпото олово в тъмнината

и ще напомня, за да не забравя,

че всяка смърт се плаща.

А цената

е непосилна.

 

И насън ще стена

и всяко пълнолуние ще бродя

под сляпото око окървавено

с червената луна на небосвода.

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Ами кво пък - пак си за 206... ма няма на скалата! Само скромно рибарско 6! (Щото аз нe съм ловджия)
  • браво!
  • !!!
  • Току що се върнах от болницата и придружител ми е Петя.Тя ми прочете на глас стиха ив момента коментираме.На колене сме пред дарбата ти да предаваш всичко по този начин.Какво щастие ,че четем в оригинал.ЧЕРНЕВ ПРИЗНАВАМ ЧЕ СИ ГЕНИЙ И АПЛОДИРАМ!
  • Отново богата палитра, приглушена в картината на кървава лунна нощ.Вечния въпрос за греха и цената.Моите почитания!
  • Разтърсващо!
  • Уникална Поезия!
    Адмирации!!!
  • Е-е-х Вальо,тази кръв ми дойде малко в повече.Поздравче.
  • ........
  • Нито дума повече, нито дума по-малко. Перфектен.
Предложения
: ??:??