5.05.2013 г., 10:36 ч.

Новият Атон 

  Поезия
730 0 3

 

НОВИЯТ АТОН

 

 

Светът край мен прилича на Атон

с десетките си манастири черни.

Тук полъхът на вятъра е стон,

тук клепалата бият за вечерня.

 

Обител до обител.

Странен мир –

безмълвен мир, горчив и неприветен.

Тук всеки сам е паство, сам е клир

и сам си опрощава греховете.

 

Защото в този мир накрай света

не грешници, а мъдреци са сбрани –

далеч от всяка мирска суета,

след зли съмнение и тежки рани.

 

Те носят в дън душите странен грях

и странна тъмна болка ги изгаря –

най-светите им храмове са в прах,

и в прах –

най-съкровените олтари...

 

... Защото покрусен, обезверен

човек се лута сред мъглата гъста

и идва,

непременно идва ден,

не да запали свещ, да се прекръсти,

 

а сам да срине вдигнатия храм

на вяра, обич и надежда в дните

и да премине в този мир.

                                              И там

наместо храм – да съгради обител.

 

И да зазида всеки път навън,

да сложи три огромни катинара,

за да остане сам със своя сън,

с тъга и болка,

взети за другари.

 

Не вярваш ли на този нов Атон

– един душевен мир на самотата –

в това, че грозният ни свят е стон,

сред който глухо бият клепалата?

 

Тогава виж, каквото аз видях

с очите на сърцето, дето плачат:

безброй олтари, сринати във прах,

безброй самотни скитове сред здрача...

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??