Петелът, с глас на мюезин*,
с чалма, червена като слънце,
изпраща зов с приветствен химн
към облаците – ярки грънци.
Шибой пълзящ е в утринта
молитвата с извивки бистри,
Петте ú стълба** са врата
към райските градини чисти.
Обичам шарения шум,
бонбоните с пълнежа меден,
усмивките – рахат локум,
добрите думи на съседи.
Тезгяхи, целите в криле
хартиени на пеперуди
и старците с вид на крале,
прегърбени, с живот отруден,
приемащи учтив поклон
от младите и дълг синовен,
неразбираемия тон
на реч – ту строга, ту грижовна.
Джихадът кръвен – като сън
неясен и горчив е. Минал.
Роден не от камбанен звън,
нито от глас на мюезини.
Съжителстваме в планина,
простряна в четири посоки,
с Христос от дясната страна,
отляво пък дошъл – Пророкът.
А Бог все тъй си е един
и с нас от хиляди години.
Омразата е цветен дим
от някаква безлична зима.
Неръкотворният духовен храм
все тъй изпраща мирни вести,
с пет стълба, с Лествица*** подпрян,
Търпимостта е стълбът шести.
10.06.2019
________________________________________________
* мюезин – духовен служител в джамия, който призовава от минарето мюсюлманите за молитва.
** Петте стълба на Исляма – при сунитите са основен постулат и включват: символ на вярата, молитва, поклонение, пост и милостиня.
*** "Лествица" – творение на св. Йоан Лествичник, в което той излага християнските добродетели и противоположните им пороци в 30, глави, образуващи "стъпала", по които душата постепенно възхожда към Бога. Първото е "отхвърляне на суетния земен живот", последното – "любовта, надеждата и вярата".
© Мария Димитрова Всички права запазени