10.06.2012 г., 12:23 ч.

Опасен съм... 

  Поезия
654 0 2

ОПАСЕН СЪМ

 

Опасен съм за себе си, изглежда,

защото остарях – не помъдрях

и още храня милион надежди,

и съм готов за всеки сладък грях,

за който може да не стига огън,

но още има в жилите ми стръв

и още в тъмното да следвам мога

закона, вписан в мъжката ми кръв.

 

И все така съм пътник сред морето

на бъдещите часове и дни,

платната ми улавят ветровете

на моите ревящи ширини,

а рулят е на опита в ръцете,

че свети в бяло моята коса...

Но той е там, на кърмата, простете,

стои отзад.

А аз съм на носа!

 

Посоката избирам аз!

                                        И зная –

не всички хоризонти съм открил,

а бурите ще са край мен до края...

Но по-добре тайфун, наместо щил.

Аз зная – от Нептун и от Тетида

тъгата е море без бряг и край,

а радостта е бисер в рядка мида

на дъното на пясъчния рай.

 

И знам – за себе си опасен, може

и да изчезна в този кипнал ад.

 

Прати ми само здрави мачти, Боже!

И нека ураганът ми е брат...

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "тъгата е море без бряг и край,
    а радостта е бисер в рядка мида
    на дъното на пясъчния рай."

    Когато сме млади, радостта е море без бряг и край, а мъката е скрита в рядка мида, заровена в пясъка на край света.
    Когато сме малки откриваме света и му се възхищаваме, когато остаряваме, разравяме пясъка и търсим заровените миди и...сами превръщаме понякога Рая в Ад.
  • !!!
Предложения
: ??:??