13.04.2022 г., 12:30 ч.  

Опит за добро 

  Поезия » Философска
301 3 12

/Таня Г. Денева и Таня Мезева/

 

"Кажи ми, днес направи ли добро? 

Едно дърво в земята засади ли? 

Изграждал ли си някога гнездо? 

Животно в безизходица спаси ли? 

Блага дума каза ли? Каква?

Усмихва ли се на случайни хора? 

Ръката си подаде ли в беда? 

Любов раздаваше ли без умора?"....

 

Таня Г. Денева

 

Опитах се да сторя днес добро.

Ръка подадох, с мисъл безусловна,

на мой приятел срещнал се със зло.

В капан попаднал. В буря съдбоносна.

Дарих го със безкористна любов

и с благи думи – лек против отрова.

А той, с очи към своето гнездо,

прегърна най- любимите си хора.

Дърво не засадих, ни цвят в леха,

/и не защото туй е невъзможно/,

но някак си...  живеейки в града

реших на други карти да заложа.

Да сложа хляб на котето отвън.

На гълъбчета да подам трошици.

На просяка изпаднал в полусън,

да пусна във кутийката парица.

И старец блед, куцукайки едва

по улицата със коли фучащи,

подхванах, та да може без вина,

уверен по пътеката да крачи.

Усмихнах се на малкото дете,

след майка си подтичващо сърдито,

намигнах му, а то в ответ с ръце

сърце ми изрисува шеговито.

 

Таня Мезева

© Таня Мезева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??