4.03.2012 г., 14:14 ч.

Откъде ли започва родината 

  Поезия » Гражданска
1421 0 2


Откъде ли започва Родината?

 

Откъде ли започва Родината?

Дали от свидетелството за раждане,

или на дядо и баба от градината?

Дали там, където пъпната връв е със любов прерязана?

Или там, където душата ни се чувства добре?

Или там, където сърцето ни бие,

не само в тонове до - ре, до - ре...

а звучи във акорд на копнежна мелодия и то недоказана.  

Откъде ли започва Родината?

Дали има нещо от нея на огнището в пламъка?

Или нощем е скрито на топлината невидима, идваща от камината?

Или пък започва до Мадара на баба Ванга от камъка?

А дали има нещо от нея и в скалите, извисили се над дерето?

Или в очите тъжните и ръцете напукани на роднината,

 във очакване... държащи на прозорчето малко пердето.  

Откъде ли започва Родината?

Май за всеки Родината е нещо различно.

За някой е държавата мащеха...

За други дори нещо по-неприлично.

Важно е! Важно е... какво е за теб?

Безразлично деловодство или душевна утеха?

Откъде ли започва Родината?

За себе си знам!

За другите... може би е малко специфично!

Не съм стигнал до там!

Дано да не съм сам!

И няма да е зле

всеки по своему да го приема като нещо топло и лично!

Защо ли? Защото...

... краят на живота... всеки миг - ей го де!

Затова е и въпросът банален...

Затова въпросът е и персонален!

Отговорът е на всяка личност в доктрината!

Хм, виж ти?! Та откъде ли започва Родината?

Rygit 

© Ригит Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много правилно и точно казано. Но има едно НО. Въпросът в песента е зададен на руски и касае Русия руснаците и тяхната родина. До сега на български никой не го е задавал. И през ум не ми е минавало да се сравнявам с текста на руската песен. Той наистина е неповторим! Просто зададох въпроса в римуван ваиант на бъклгарски за бълагрите. Ей така! Простичко и без претенции за неповторимост и гениалност. Това е!
  • Въпросът е отдавна зададен - "С чего начинается Родина?..." - и е получил своя талантлив отговор. Да се зададе повторно и да се търсят други отговори може само на нивото на великолепнатаа песен. За съжаление този стих е много под нейното ниво. Съжалявам...
Предложения
: ??:??