2.02.2022 г., 16:16 ч.  

Петльов ден 

  Поезия » Философска, Гражданска
650 0 2

          Петльов ден

 

Днес празник е на мъжката рожба

и на неговата мила майка любима.

Носила го под сърце, гледала го от семенце,

едно любимо същество, нейното дете.

 

Останал е празника от тежки времена,

един жесток кръвен данък от някога.

Когато турците разделяли дете от майката,

за да служи като голям на тях не на народа.

 

Някога майките на мъжките рожби

с кръв правили кръст на вратата.

Да спасят свойте рожби, мили деца,

от турците да ги скрият, да останат у дома.

 

Днес мои деца на този ден необикновен,

за всички мъжки рожби той е благословен.

Да бъдете живи и здрави, и Бог да бъде с вас,

да радвате майка и баща, радост сте за нас!

 

© Валентин Миленов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??