Перник
Минавам покрай теб и заминавам,
но аз зная наистина историята твоя.
Не си отивам аз пак продължавам,
при моя род и земята, историята моя.
Ти си величествен, запазил своята красота,
в историята българска в мир и борба!
А тя над теб гордо се извисява крепостта,
Кракра запазила хората, българска твърдина!
Твоите хора бранили и борили се за честта,
за майка България, никога не прекланяли глава.
Сега минавам често аз край Перник, крепостта
и спомням си за миналото когато важна бе честта.
Ще дойда при теб и твойте хора със слова
мойте стихове от душа написани за хората.
Ще чета и ще гледам блясъка в техните очи,
защото само със стиховете ние не сме сами!
© Валентин Миленов Всички права запазени