4.05.2024 г., 9:17 ч.

Post-mortem 

  Поезия
47 0 2

Богоугодник сред гората

чешма за спомен е сградил…

               Пенчо Славейков

 

След смърт нетрайното ти тяло

порутено в пръстта лежи.

Душа в небото се възйема –

сградена вечност, що теши!

 

Ще станат прах дворци, колиби,

уж верен пристан за плътта –

камък връз камък. После – мрямор?

Гробнѝца пищна? Суета!

 

Добро, що трай от ден до пладня,

е цвете морно под горняк.

Плеви, поливай, дай му сили,

немой го дръж на студ и в мрак!

 

То с корени ще викне ручей,

дъжд свеж ще тегне со листа,

луч ласкав ще сбере с вечерник

и ще побори гордостта.

 

Щом дните му преминат тука,

след себе ще остави род –

пчели ще плъпнат в чашки китни –

в потомство, пълно со живот.

 

Напуста е мечта човешка

да си гради ненужен храм.                         

Богоугодни са делата

в труд, без да се изтъкваш сам.

 


  Стихотворението участва в ХХ Национален поетичен конкурс на името на Пенчо Славейков – НЧ "Пенчо П. Славейков 1921", София и не спечели награда.

 

 

 

© Мария Димитрова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Ех, Дора, поне да имаше какво да се изтъква, а пък то...😃 Сериозно – всяка наша стъпка е изпитание. Но ако то продължи прекалено дълго, от урок се превръща в тормоз. Тогава няма никаква духовна полза от него.
  • Да, Мария! "Богоугодни са делата
    в труд, без да се изтъкваш сам." ... Думите са излишни ...
Предложения
: ??:??