6.02.2013 г., 21:01 ч.

Повторение II 

  Поезия
599 0 5

 

Повторение II

 

Вагоните се люшкат на стрелките,
препуска влакът,
релсите звънтят,
железните мостове над реките
изрядко оглушително кънтят;

 

препуска влакът,
свири,
профучава
през нашите души, през този свят –
и вчерашният ден назад остава,
остава изживяното назад.

 

Перон, часовник, неизвестна гара.
Тук някой слиза,
там се качва друг.
Стрелочник, флаг – и всичко се повтаря
– изчезва “там”,
пристига друго “тук”.

 

Светът пътува.
Монотонно тракат
невидимите колела под нас.
Пътуват всички,
всички сме във влака –
до гарата на сетния ни час.

 

И пак семафор, пак часовник кръгъл,
на ъгъла – бюфет – перонен щрих.

Та той не беше ли на оня ъгъл,
където аз във влака се качих?

 

Нима е винаги едно и също,
в затворен кръг ли вечно се въртим –
перон,
чакалня,
стар стрелочник смръщен,
опушен надпис сред кълбета дим?

 

Навярно е.
Но не съвсем, изглежда.
Перон, чакалня – всичко се повтаря
и все пак има някаква надежда –
пристига влакът.

 

Но на друга гара.



 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??