13.07.2007 г., 6:36 ч.

ПРИКАЗКА ЗА ЕДНА ВАЗИЧКА И ЕДНА ДУША 

  Поезия
551 0 0
                           ПРИКАЗКА ЗА ЕДНА ВАЗИЧКА
                                         И ЕДНА ДУША

                     ЖИВЯЛО МОМИЧЕНЦЕ МАЛКО,
                     С ТЕЖКА, ЗЛАТИСТА, ГЪСТА ПЛИТКА,
                     И С МЕКИ, КАФЕВИ ОЧИ...
                     ЖИВЯЛО, ЗНАМ, МОМИЧЕНЦЕ МАЛКО,
                     В ОГРАБЕНО ДЕТСТВО, ТЪГА,
                     ЖИВЯЛО С ШАРЕНА СЪДБА...

                     С БАЩИНА ОБИЧ ДАРЕНО,
                     МОМИЧЕТО УМНО, ДОБРО...
                     ПОУКИ МНОГО НАУЧИ:
                     ЗА  ОБИЧ, ЗА ЗЛО И ЗА ДОБРО...

                     ПОРАСНА ДЕВОЙКА ПРЕКРАСНА,
                     ЗА МИГ ДОРИ, СЪРЦЕ НЕ ЗАБРАВИ
                      И БАЩИНИ, НЕЖНИ СЛОВА...
                      "ЖИВОТА, ЗНАЙ, С УВАЖЕНИЕ,
                     ТЪРПЕНИЕ И ОБИЧ ВЗАИМНА -
                     ТАКА СЕ ГРАДИ, СЪДБА ЗАВИДНА!"

                     "РАДОСТ ВИНАГИ ДА ИМАШ И
                     ОТ МАЛКИТЕ, ДРЕБНИ НЕЩА...
                     НЕ  ВСЕКИ, ИЗГЛЕЖДАЩ КРАСИВО,
                     Е С ПРЕКРАСНА, ЧОВЕШКА ДУША..." 

                     ДЕВОЙКАТА НЕЖНА, ЗАСМЯНА,
                     ВЕЧЕ ОТДАВНА Е ЗРЯЛА ЖЕНА...
                     ЗА ПРАЗНИКА, ВАЗИЧКА МАЛКА,
                     ОБИЧ ОТ БАЩИНИ, СИНИ ОЧИ
                     И РАДОСТ ПРЕЛИВА, И ИСКРИ,
                     ЦВЕТЕНЦА МАЛКИ ТАТКО И ДАРИ...

                     ВЯТЪРА ПОВЯВА СИНЧЕЦА,
                     ГОДИНИТЕ ОТЛИТАТ С НАДЕЖДА...
                     ЗЛАТИСТИТЕ ПЛИТКИ ГИ НЯМА,
                     ОТДАВНА ТЪМНИ ОГЛЕДАЛОТО ОГЛЕЖДА...

                     ПРЕЛИТАТ ТЪЖНИ, СЛЪНЧЕВИ ДНИ,
                     ЗАСТИНАХА СКЪПИ СИНИ ОЧИ...
                     ОТДАВНА НЯМА  РОДИТЕЛ ВЕЧЕ...
                     ВОДАТА В ПОТОКА ИЗТЕЧЕ...
                     СЪС СРЕБРО СЕ ПРОБЛЯСКВАТ КОСИТЕ,
                     ОТМЯТАТ КАЛЕНДАРИТЕ ДНИТЕ...

                      СЪДБАТА ЧУДНИ РОЖБИ ДАРИ,
                      И ПЪРВО ВНУЧЕ, ДНИ ОЗАРИ...
                      ЕХ, ГОДИНИ - ОТРОНЕНИ ЛИСТА,
                      ВЯТЪР ГИ РОНИ... КАКВО ОТ ТОВА?!

                      НА ПОЛИЦАТА, КОЛКО КРАСИВО...
                      ВАЗАТА МАЛКА, ЦВЕТЕНЦЕ ЖИВО,
                      РАДОСТ НОСИ, КЛОНЧЕТО МАЛКО,
                      СЛЪНЦЕТО ГАЛИ, ЗДРАВЕЦА ЯРКО...
                      И ВСЕКИ ДЕН, ЦВЕТЯ, АРОМАТ
                      ДАРЯВАТ СЪРЦА ПО БЕЛИЯ СВЯТ... 

                    

© Елена Калчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??