Покълнах
и поникнах сред живота -
разцъфнах в цвят
и покласих,
натрупах във сърцето си
жестокост,
изтръгнах от безмълвието
стих.
Видях безумна суетата
на "слепите" -
за живата вода.
Видях следата си в тъмата,
да свети,
пръскайки в нощта,
искри надежда
с огнен пламък,
които черната ръжда,
на времето,
изстинало на камък,
измиваха със свойта светлина.
Аз чаках дълго този миг,
таих го в своите мечти,
когато към небето с вълчи вик,
душата ми в безсънни нощи ви.
Когато пътник скитах аз,
от бряг на бряг -
от ден на ден.
Когато сънен в полунощ,
събуждах се,
отчаян и смутен.
Защото
скитник бях във вечността.
Защото
аз живеех, чрез съня.
Защото
виждах все това,
което хората наричаха
съдба.
Затваря се кръгът -
светът,
все в него се върти...
Не искам аз да виждам начертани,
на хората, жестоките съдби!
Затваря се кръгът -
пред кръстопът
светът ще се събуди,
след закана...
Аз виждам,
как се скапва плът
и как настъпва бавно
океана.
Аз виждам синя планина.
Аз виждам синя светлина.
Аз виждам остров сред море.
Аз виждам виолетово небе.
А под небето, пясъци -
морето, между тях.
Аз виждам смърт,
пустини,
прах...
Под всичкото това
в дълбоко -
страх,
живот изгърбен,
като грях
във вечен сън
и залез вън,
след шепнещ звън.
Там,
вятърът люлей камбани
и шушнат те
с езици приковани -
разказват те
за мраморно сърце,
за град от миналото време
и за разпътно
"креосинско"
племе,
зовящо се
"Астросиуки" ...
От тях ще тръгнат,
всички злополуки!
Тъй, всяка от камбаните пей:
"Звездата девета на Скарабей"!
© Бостан Бостанджиев Всички права запазени