4.11.2024 г., 17:57 ч.

Първият есенен дъжд 

  Поезия
74 1 2

ПЪРВИЯТ ЕСЕНЕН ДЪЖД

 

Небето върху Варна се нагрочи,

изсипа в парка тонове вода,

и кметът тротоарните си плочи

излезе да намести под дъжда,

 

джебчийките се метнаха в таксито,

запрашиха по родните места,

а травеститът пиеше мохито –

спрей от лимон и мента за уста,

 

морето дигна кръвно седем бала

и плажът просна дрипаво кече,

изтъркули се лятото в канала

като пъстраче лимка на момче,

 

клошарите във подлеза се скриха,

извадиха три зара за барбут,

а аз написах тия два-три стиха

по бялото поле на вестник „Труд”,

 

и – леко трезвен, сам – и тъй далечен,

пак ще разгръщам плажния камъш...

И в сетната през Варна лятна вечер

ще се изгубя в есенния дъжд.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • морето дигна кръвно седем бала
    и плажът просна дрипаво кече,

    Няма такава поезия!
  • Меланхолията на есенна Варна ми е любима. Поздравления за творбата!
Предложения
: ??:??