Разкажи ми, Дядо, разкажи,
приказка за стари дни.
За Багатурите незнайни,
за Колобрите омайни.
Как със своите приказки сакрални,
учат народите на тайни.
Помисли дядото пък рече:
- Слушай, голям си вече.
Ще ти разкажа за Колобарът със силен дух.
Това бил кан Аспарух.
С народа си Дунава пресякъл.
Стигайки на МаДаРа отсякъл:
- "В този слънчев ден,
тук намирам знак свещен.
Това е Конникът небесен.
Българите да го отпразнуват с песен".
Съчетал е в себе си да бъде кан и жрец,
като истински творец.
Обърнал светското и духовното в комбина,
довел Българите в старата родина.
- Ама, Дядо, истина ли е това,
че в учебника не пише баш така?
- Истината, Дядовото, идва от сърцето,
така ми го разкри само небето.
© Момчил Милчов Всички права запазени