Родопският Герой
Високо там над Родопа планина,
две сини очи като планински езера,
гледат хората и спомнят си историята,
за борбите за правда и за свобода!
Гледат очите на войводата и капят сълзи,
бедните му братя пак са сиромаси.
Работят на къра пак за чорбаджия,
за децата да има,живот в немотия!
Героят от планината с чин капитан,
живееше в борба но остана си неразбран.
А хората го обичаха,,защитник им бе той,
с гайди и вино посрещаха своят герой.
И днес там високо в Родопа планина,
ще писне гайда ,ще запее хубава мома,
песен за Петко войвода,за Капитанина,
песен от народа,от сърце и от душа!
© Валентин Миленов Всички права запазени