7.04.2019 г., 17:57 ч.

Ръце 

  Поезия » Философска
338 0 0

Розови ръце на новородено – в живота нова искрица
и повехнали жълти листа – ръце на старица.

 

Пресметливи, безпардонни ръце на скъперник 
и търсещи хляб зловонни ръце на несретник.

 

Ръце на щангист, в които кръвта пулсира
и нежни пръсти на пианист, който с душа композира.

 

Нагли, безсрамни ръце на крадец
и опипващи, четящи ръце на слепец.
Ръце – грациозни на балерина
и жестоки - на палач на гилотина.

 

Лепкави ръце на ласкател
и неискрени, фалшиви на предател.
Ръце, които яростно размахват пръст,
и други, които с длани докосват кръст.

 

Ръце, свили се решително в юмрук,
тежки и силни, като удар със чук.
Една във друга вплетени с обич ръце
и безнадеждни, закрили от болка лице.

 

Уморени ръце – висящи клони на върба
и ръце, изпълнени с вяра – сякаш крила.
Майчини ръце – от ангел закрила,
бащини – подкрепа и сила...

 

Отдавна битува сред хората мит –
в ръцете характерът ни бил скрит...
Устроен светът така бил
откакто човек на таз земя се родил.

 

Но ако ръцете към други ръце се протегнат,
съдбовният възел не ще да е тъй стегнат.
Ако ръцете се научат повече да дават,
чудеса в живота лесно ще стават!

 

ЗримА

© Zlatka Аndonova Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??