7.10.2024 г., 7:49 ч.

Сатанински строфи 

  Поезия
126 2 2

САТАНИНСКИ СТРОФИ

 

... къде си тръгна светлият човек

от твоите прекрасни мъжки филми? –

не би го разгадал дори след век

такъв добър чекист като Ким Филби,

 

навряха те под дробната черта! –

писатели, критици, философи,

облегнат на перваза на света,

ти сричаш сатанинските си строфи,

 

додето пиеш в сумрака мерло –

един печален и забравен чичка,

какво измисли? – мигар колело? –

или отново топлата водичка? –

 

нахрани ли до днеска едного? –

с хореи, амфибрахии, дактили,

приключи вече твоето танго,

невям за следващ тур събираш сили? –

 

денят ти пуст в химери се върти,

отмъква те по своите спирали,

напред са бездни звездни пустоти,

в които няма кой да те погали,

 

дали изобщо нявга бил си тук,

лирически герой от скучни филми?

А кой бе ти, ще отговори друг! –

безсмъртният и днес чекист Ким Филби.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??