25.08.2013 г., 17:20 ч.

Щурец и Мравка 

  Поезия » Хумористична
2998 0 3

ЩУРЕЦ И МРАВКА

 

       Приказката стара за Мравка и Щурец-музикант,

       разказана сега от мен във по-друг вариант.

 

- Бабо Мравке, где така

тръгнала си с таз торбичка?

- Ляк ще търся си сега 

за болната си снагичка.

 

В главата ми бръмбар пей,

ногите си едва влача,

сърцето ми леденей

тук боли, и там, и плача.

 

Цяла розова градина

днес ми доктора нарече

и пошушна: "Тази стрина

не я бива много вече".

 

Пита ме: "Бабке мила,

къде още ти си здрава?

Отгде намираш сила

и вървиш си още права? "

 

- Макар с другарче вярно,

на три крака с патеричка,

инатче съм безмерно,

костелива кат кокичка.

 

Любя аз живота, драги,

и за него ще се боря.

Дано найда сили млади

трудностите да преборя.

 

А ти, Щурчо, где така

с тази хубавелка млада?

- Тръгнал съм пък аз сега

с таз певица на естрада.

 

В София конкурс има

за певците ни чудесни.

Бабке, благослови ме

да харесат мойте песни!

 

Двамата се разбрали

и се мирно разделили.

Познатите ни стари -

тез герои наши мили.

© Анка Келешева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря на Пламен Порчев и на Бостан Бостанджиев, макар и да не разбрах какво иска да ми каже с примера за циганския вариант.Бъдете живи и здрави!
  • Е, оригинала е по-добър от поредния кавър. А имаше доколкото си спомням и вариант на цигански, който горе-долу звучеше така:

    Бабо Мравке! Ка та джас?
    Тичам Щурчо за тато амаро!
    Сокерес бе джанам... ит.н.
  • А ти, Щурчо, где така
    с тази хубавелка млада?
    - Тръгнал съм пък аз сега
    с таз певица на естрада.

    Много ми хареса този куплет.
    Поздравления за стихотворението!
Предложения
: ??:??