СИНЕВА
Епос
Номади премачкват с грохот степта.
Издига се, скрива ги бавно прахта.
Изплуват от нея, понесли скръбта.
Препускат към нова мечта.
Надеждата там е. Към нея летят.
А минало няма. Остава в прахта.
Сърцата им горди. Туптят.
Очите им ярки. Горят.
Задъхани спират. Каква красота.
Остават и смело застават -
да бранят земята мечта.
Това е то – Гордостта.
Лирика
Изпуснахме своите корени в бесния
порив на чудото свобода.
Напуснахме нашите блянове в тесния
път на измислена свобода.
Измислихме нови надежди.
Създадохме нови кумири.
Превърнахме в наш'те младежи
стремежите в пориви диви.
Те няма да бранят. Не мислят.
Идея си нямат какво е мечта.
Те просто препускат. Не мислят.
Остават сред облак. В прахта.
Драма
Там всичко е цвят. И идеи.
Там само се лутат. И спорят.
Дали са избрани? Или са юдеи?
Дали да ни водят? А трябва да молят.
Те трябва да бранят. Народ и земя.
Да мислят. Да търсят. Да бъдат герои.
Те лъжат. Изваждат из тъмни недра
пороци, и тиня. Заливат с порои.
И хвърлят в очите ни мижави дрипи.
Забърсват, издухват по малко прахта.
А делата им тъмни и скрити.
Няма я, няма я гордостта.
Sam Osten
© Ивайло Желев Всички права запазени