Случило се нещо ново
там, край старата гора.
Птиче мъничко и голо
да политне със крилца.
Всички горски животинки
гледали го във захлас.
Как ще може този врабчо
да надмине всички нас?
Първа свраката политна,
после старият орел.
След това и косът литна
да догонват врабчо смел.
Нито свраката успя,
нито старият орел.
Нито косът, който литна,
да настигнат врабчо смел.
А мъничкият врабчо смел
лети, лети опиянен.
В този миг съзря орел -
що ли ще се случи с мен?
Прозина се и се помъчи
да погледне как е вън.
Какво ли щеше да се случи,
ако това не беше сън?
© Дончо Минчев Всички права запазени