4.07.2009 г., 13:05 ч.

(Сонетен диптих) 

  Поезия » Философска
818 0 14

                                                                 “Борбата е безмилостно жестока…”

                                                                                Н. Вапцаров

 

                                                                       I

                                             Вековен бор – всевластен цар
                                             изисквал всеки стрък в гората

                                             да му се кланя до земята.

 

                                             Жесток бил тоя господар –
                                             разперен властно над тревата,
                                             заграбвал алчно светлината.

 

                                             Веднъж се буря разразила

                                             и притъмняло посред ден,

                                             пробляснал сводът озарен
                                             от мълния със страшна сила.

 

                                             Тя гнет вековен отмъстила:

                                             изгнивал царят повален,

                                             на мъховете жалки в плен.

                                             Тревата скоро го покрила…

 

                                                                  II

 

                                            От семената му посети

                                            сред горската  богата пръст
                                            фиданки млади с прираст бърз

                                            израсли снажни и напети.

 

                                            Под плътен склоп от клони слети

                                            чернеел само  мракът гъст.

                                            Една от тях издига ръст
                                            над тревки, храсти и дървета…

 

                                            Всевечно царство на земята

                                            не е създадено до днес

                                            и цар безсмъртен непознат е.

 

                                            Но вечна е за власт борбата!

                                            Безскрупулност и интерес -           

                                            това са в нея правилата.

http://vbox7.com/play:f35652db

© Красимир Тенев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??