14.12.2006 г., 0:14 ч.

Светът е невинното детство 

  Поезия
637 0 7


 

Мо:

-Светът е невинното детство

с душа за любов, притаена

и нишката – мило вълшебство,

от теб и от мен, споделена.

Умората – сила коварна,

с обиди те прави скован

и само с душа благодарна

животът е мил, а не проигран.



Лъки:

-Невинност душата докосва

и чувстваш такава наслада,

която живота миросва

и с нея си винаги млада.

Светът е такова пространство,

в което приятелство вечно

чертае щастливо познанство-

открито, добро и сърдечно.



Мо:

-В душата ти днеска се спирам,

отхвърляйки всички окови,

защото човечност съзирам

и правя от нея основи

в битка с минало мрачно,

което жестоко и злобно бучи

пред пътя на ложето брачно,

което с обич гореща звучи

и хващам прострените длани,

свободна от злото проклето,

защото чрез дни неразбрани

нахлува теглото, което

гаси светлината в очите,

а щом хладината е там,

къде ще растат добрините-

в живота ще можеш ли сам?

 

Лъки:

-Светът, с мечти обозрими,

чрез нашата обич шепти

и хората стават любими,

макар че потокът му също гнети

с реалности, тъй безобразни,

че тръпне душата ми цяла

от хора, които са празни

и носят тревожна раздяла,

но няма да свръщам обратно

по старите пътища прашни,

че тръгнахме в път – безвъзвратно,

навлизайки в дебрите страшни

чрез творчество, леещо в стих

пламък любовен, у нас разгорял

чувство безбрежно – гласът му е тих-

на човека – така помъдрял.

Светът ми е с нови простори,

че той е на нашите плещи

и някак си странно говори

по повод на думи горещи,

които рисуват звездите

в напълно реални мечти,

защото ще пазим лъчите,

които щедро ми поднесе ти.



Мо:

-Но не казвай моля, че мечтите

очертават твоя свят завършил,

че нахлуват тук вините

и че някой нещо е прекършил,

а пък то в душата ти стърчи

и бленуваш святата вода,

а не спира в устата да горчи

и не можеш да отрониш мило:”Да!”

© Валери Рибаров Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Към Креми!
    Терминът "лекота", който употребяваш е плодотворен за разбиране на творческия процес.Не се отказвай от съдържателното му разработване, за да постигнем и неговия терминологичен статус в литературния процес.
    Поздрав!
  • Към Ласка!
    Показваш важен екзистенциален възел на творбата.
    Поздрав!
  • Здравей, Кити!
    Продължаваме...
    Поздрав!
  • Към Анета!
    Светът като обективна реалност - да, но светът като преживяване е нещо съвършено различно и за това тук става въпрос.
    Поздрав!
  • "-В душата ти днеска се спирам,
    отхвърляйки всички окови,
    защото човечност съзирам..."

    Поздрави!
  • Продължавайте все напред!!! Поздрави
  • Всичко това е Светът ни ... и радост и тъга.

    Поздрав за стиха.
Предложения
: ??:??