Свикни
Ще трябва да свикнеш,
че светът не е справедлив -
не търси доброто
у всеки войник.
Свикни, че лошите
не ламтят само за пари и власт -
тях ги има и в нас.
Трябва да свикнеш,
че светът не е благодарен -
псувните му са добре познати.
Ще трябва да свикнеш,
че хората са хладни.
Търси топлина
само у дома.
Свикни, че животът боли
и не спира дори,
когато прекали.
Трябва да свикнеш,
че живееш във фалш и лъжа,
всички сме там, потопени в мъгла.
Ще трябва да свикнеш,
че любовта не е винаги истинска,
не идва всеки път от сърце.
Свикни, че хората водят ожесточени войни,
може би техни си малки борби.
Трябва да свикнеш с омразата,
безличие, самота,
тъга и малко тъмнина.
Но винаги търси светлина.