25.06.2012 г., 14:42 ч.

Свят за двама 

  Поезия
512 0 7

Поисках да се скрия на земята

– между дърветата, в тревите млади –

да бъда сам със песента на вятъра,

да ме затрупат бели снегопади.

Намерихте ме!

Там, отдето минах,

с надеждата до края сам да бъда –

сега личи проправена пъртина

и песните ви птиците ми пъдят.

 

Поисках сред мъглите да изчезна,

на висините в облачната риза –

да другарувам с пътищата звездни

и като звезден дъжд над вас да слизам.

Открихте ме и там!

Сега сред здрача

от огъня ви самотата бяга

и ако дъжд сред клоните заплаче –

не е душата ми, а просто влага.

 

И аз реших да сътворя вселена,

невидима за ангели и хора,

да хлопна тежката врата зад мене

и в синята мъгла да се разтворя.

Повиках стария Пан-гу* премъдър

и той ми даде приказна магия –

днес мога всичко в своя свят да бъда

– луна и слънце, ласка и стихия...

 

Когато дишам – вятърът се ражда,

извикам ли – гърми в небето сиво,

потича ручай, ако чувствам жажда,

и топъл дъжд очите ми измива.

Това е свят вълшебен и магичен –

тук острието не оставя рана,

тук мога и през сълзи да обичам,

тук болката е светла и желана.

 

Под тези небеса светът е странен

а истините – с други измерения,

дъждът отеква като звън камбанен

и нещо шепне самотата в мене;

тук даже залезът мъглив е ясен,

тук в цветовете просто няма сиво,

усмивката е стон, грехът – прекрасен,

дори лъжата – приказно красива.

 

Вълшебен свят гальовно ме обгръща

и бялото в душата ми се стапя;

тук имам дом, от стряхата пред къщи

над мен изтичащото време капе.

Какво ми липсва?

Сигурно това, че

сега ми трябва плахото ти рамо –

очаквам те, а тишината плаче.

 

В живота всеки свят е свят за двама...

 

_____________

 

*Пан-гу – в китайската митология – прародител на хората и света,

първият човек. От диханието му се родил вятърът, от гласа – гръ-

мотевиците, от очите му – слънцето и луната, от тялото – земята и

планините, от кръвта – реките, от потта му – дъждът.

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??