4.04.2008 г., 17:10 ч.

Съкратено 

  Поезия » Философска
586 0 7
Доколкото съм чел, една от първите книги написана или преведена на новата азбука - глаголица, е именно евангелие от Йоан: В началото беше Словото...
Та Кирил и Методий и техните ученици ги водят като просветители, но някак оставят в сянка, че нормално са енагелизирали, тоест донесли са Благата вест на "езическите" племена, за да могат и те да четат и вкусят от Спасението чрез Христос.
Друго си е да си имаш писменост, която да ти пасва на гърлото и да не се чанчиш на гръцки, латински и еврейски, а?

Просто съм им благодарен... на братята, че са били мъжкари!

1.
И в начало беше Словото
и беше Словото у Бога
и слезе на земята Словото
и Словото бе Бога!

2.
И света чрез Него стана,
на светът Го не позна,
тъмнината Я не схвана,
Истинската Светлина!

3.
Светлината на света,
във Която бе живота,
кръсти Я Йоан с вода
и приготви за Голгота!

4.
И Той у Своите дойде,
но Своите не Го приеха,
във човешка плът дойде
и Неговите Го приеха!

5.
И на тях им даде право,
да са Божии деца
и показа Свойта слава,
която имаше в Отца!

31. 03 - 01. 04. 2008 г.
Прага

В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.

То в начало беше у Бога.
Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.
В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.
И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана.

Яви се човек изпратен от Бога, на име Иоан.
Той дойде за свидетелство, да свидетелствува за светлината, за да повярват всички чрез него.
Не беше той светлината, но дойде да свидетелствува за светлината.

Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света.

Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна.

У Своите Си дойде, но Своите Му Го не приеха.
А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име;които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога.

И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.

Евангелие от Йоан 1 : 1 -- 14

© Станимир Тахов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??