19.05.2007 г., 14:15 ч.

Сърцето ми в багажа си вземи 

  Поезия
625 0 6
Някой каза, че Ристю дошъл,
за да вземе Винета в чужбина!
О, каква безпросветна печал!
Сякаш валяк в душата ми мина!

А Калина й рЕкла:
"- Върви,
Ти в чужбина живот ще живееш!
За какво ти е тоя кошмар -
с тоя шантав Ангар да дивееш!"

Замини!   Замини!    Замини!
Щом и твоето време настана!
В тая бедна, нещастна страна,
нещо хубаво дали остана?

О, останаха много жени!
Ей - Калина и Веси не шавват!
Деси Тенева, Пинче, Лейла...!
Сто принцеси сред нас си остават!

Но какво ще работиш ти там?
Може би ще им хвърляш боклука!
И с каква ли безмерна тъга
ще си спомняш за нас и за тука!

Стиховете ти кой ще чете?
Кой до сълзи над тях ще се смее?
Трите гайди ще млъкнат без теб!
Двата тъпана - ще онемеят!

Сърцето ми в багажа си вземи!

И тук, и там - то всякъде е твое!
Но мен ще ми е хубаво да знам,
че е със тебе, за да съм спокоен -
че в мъката ти то ще е илач!

И ако някога едвам се влачиш,
ако ти дойде някога до плач -
да влезеш в него и да си поплачеш
!

____
За непосветените - Винета е  основателката и кръстницата  на Кратунци, а и  най-личната мома в него. След  появяването и на Калина, най-личните моми в Кратунци станаха две.

© Ангел Чортов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря за забележката. Помислих, че Христо Ботев с четата е дошъл да забере Венета и да заминат в чужбина. И, че името й произлиза от вино - Винета. Много се смях, на моето грешно тълкуване на имената.
    А сега се питам, ако Христо Ботев знаеше колко е прост българския народ, нямаше ли да замине с Венета в чужбина.
  • Много,много хубаво!
  • Ангар, и то какъв!!!
  • Смях през сълзи.
    Чудесна творба - и като послание, и като постройка.
    Браво, Ангар.
  • Хареса ми много
  • Невероятен си, Ангар!
    Обичам да чета всичко твое!
    Поздрави от сърце!
Предложения
: ??:??