29.11.2020 г., 22:52 ч.

Тенджера под налягане 

  Поезия
272 0 0

Тенджера под налягане –

Вари безотказно боб и джолан.

Процесът е бърз, без мазни петна.

И домакинята доволна остава.

 

Понякога, макар и рядко,

Парата лимита превишава.

Тенджерата тогава става опасна

И домакинята бързо се спасява.

 

Съд под налягане е винаги тревога.

Служи ти вярно години наред

И внезапно без причина избухва,

И домът ти става на трески и дреб.

 

Човекът и той е под налягане.

Мълчи и вари боб – ден, два, три.

После парата почва леко да фучи

И моментът на взрива приближава.

 

Тенджера под налягане

Вчера се взриви

Точно на площада.

Била пълна със сачми.

Площадът е в кръв и сълзи.

 

Практичен кухненски уред.

Вари под пара тиква и мълчи.

Понякога внезапно прекипява.

Понякога избухва като динамит.

 

Човекът и той е тенджера под налягане,

Живее вечно под напрежение, но търпи.

Парата под капака постепенно се сгъстява.

И после всичко се променя само за миг.

 

Човек-бомба избухна на площада.

Омръзнало му тракането на трамвая.

Може и от друго да му е прекипяло.

Може да мрази да живее под налягане.

© Ваня Накова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??