Тенджера под налягане –
Вари безотказно боб и джолан.
Процесът е бърз, без мазни петна.
И домакинята доволна остава.
Понякога, макар и рядко,
Парата лимита превишава.
Тенджерата тогава става опасна
И домакинята бързо се спасява.
Съд под налягане е винаги тревога.
Служи ти вярно години наред
И внезапно без причина избухва,
И домът ти става на трески и дреб.
Човекът и той е под налягане.
Мълчи и вари боб – ден, два, три.
После парата почва леко да фучи
И моментът на взрива приближава.
Тенджера под налягане
Вчера се взриви
Точно на площада.
Била пълна със сачми.
Площадът е в кръв и сълзи.
Практичен кухненски уред.
Вари под пара тиква и мълчи.
Понякога внезапно прекипява.
Понякога избухва като динамит.
Човекът и той е тенджера под налягане,
Живее вечно под напрежение, но търпи.
Парата под капака постепенно се сгъстява.
И после всичко се променя само за миг.
Човек-бомба избухна на площада.
Омръзнало му тракането на трамвая.
Може и от друго да му е прекипяло.
Може да мрази да живее под налягане.
© Ваня Накова Todos los derechos reservados