11.09.2012 г., 13:15 ч.

Ти си... 

  Поезия
519 0 5

ТИ СИ...

 

             Я - страсть твоя, воскресный отдых твой,

             твой день седьмой, твое седьмое небо...

                                                                    Марина ЦВЕТАЕВА

 

Ти си моето праведно седмо небе в този свят

(трето, пето, девето и всички останали - също!).

Ако можеш - прости ми,

не знаех, когато бях млад,

а е късно на тези години назад да се връщам.

 

Ти си седмият ден в календара ми, отдих за мен

(понеделник, четвъртък и дните останали - тоже!).

С теб от трийсет години белязан е всеки мой ден

и през всичкото време

без тебе би бил невъзможен.

 

Твърде късно разбирам

и все пак навреме разбрах

(ти дали вместо мен си разбирала

- кой би ми казал?).

Но небе, или страст, или отдих

- сега ме е страх -

как неделята, седмото свое небе да опазя.

 

Който няма какво да загуби - безгрижен върви,

който има - над своето свидно богатство трепери.

Пада залезен дъжд и небето над мене кърви -

бързам стряха за своето седмо небе да намеря.

 

За неделята своя, за милия празничен ден

търся топъл ветрец,

търся слънце и славей вечерен

и се стряскам, когато разпука небето над мен

електричен зигзаг от гърдите на облака черен.

 

Твърде късно разбирам

и все пак навреме разбрах

ти - небе за блаженство и ден за отмора

- какво си;

днес за тебе,

а всъщност отново за мен, ме е страх

и в изтръпнали устни и в шепи грижовни те нося.

 

Ти си земната твърд и просторът над моите дни,

в календара ми

- дните поредни от вчера до края.

Мое седмо (и всички до него) небе остани!

Твърде късно разбрах, но разбрах.

                                                   И не питам за Рая.

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • С уважение!
  • Убедително, стилно, въздействащо... Възхитително!
  • Моите почитания!

    „и се стряскам, когато разпука небето над мен
    електричен зигзаг от гърдите на облака черен.“
    Тук и триста удивителни са малко
  • Да напишеш нещо повече от великата Марина Цветаева, трябва за това да имаш таланта на Валентин Чернев! Поздравления, поете!
  • Вълнуващо откровение,
    поздрави!
Предложения
: ??:??