8.07.2008 г., 22:06 ч.

Тъгата на моряка 

  Поезия » Любовна
2203 0 0
Беше нощ, звездите мъждеелеха сънливо,
а аз окъпан бях в мечти,
че ще мога пак да те прегърна,
че ще зърна твоите очи!

Едва дочаках утрото лазурно,
взирах се да видя твоите черти,
а теб те нямаше напразно,
взирах се, къде бе ти?

Аз търсех моето момиче,
което все ме чака,
което гали морските вълни,
къде бе, мила моя, нима не дочака ме ти?

Разходих се бавно по кея,
познах те, бе в чужди ръце,
бе друга, не моята фея,
със сиво злобно лице!

Погледнах те плахо и се усмихнах,
но подмина ме с гордо лице,
в мен нещо истинко пречупи,
разби ти моето сърце!

Ти бе друга, окичена с разни дрънкулки,
с изрисувано бледо лице,
от моята фея нямаше нищо,
дори доброто сърце!

Косите свободни, руси, игриви,
прилежно сплетени бяха те,
очите искрени, щастливи, луди,
алчни смирени днес са те!

Ти беше сменила бясата с коприна,
пръстени златни с блясък голям,
ти морския мирис смени за парфюма,
а моята обич смени за пари!

Не беше щастлива, а горда,
прочетох в твойте очи,
не видях там любов и обич незрима,
а само ламтеж за пари!

Наивно спрях те, като дете,
последно чакащо с надежда,
исках да пробудя твоето сърце,
аз обичах те, макар и бедна!

Понесох шамара твой,
от онези допреди нежни ръце,
в които често заспивах,
целувах, за моите копнееха те!

Тогава в сърцето избликна
гореща вълна, за мене чисто
богатство бе само морето
и моето съкровище бе любовта!

Какво не ти дадох, любима,
къде, се питам, сгреших,
нима забрави всичко ти,
това, че обичаше мене дори?

Обърнах се, загледан във вълните,
с бели игриви коси,
те зовяха моето име,
аз плачех и пиех солени сълзи!

И зная, нима ще се сетиш,
за своя беден моряк,
ще се смееш на моята мъка,
за тебе бях само глупак!

Глупак, но твоите грешки
пак бих простил,
сърцето искаше те лудешки,
къде бях сгрешил!

Но знай, преди да си отида,
ще напиша с кървави сълзи
"Благодаря за твоята обида,
бъди щастлива ти"!

Сега пак плaвам към далечни земи,
остана ми малка каюта, това е моят имот,
аз плача не като тебе, ако загубя пари,
а за моята обич оплюта, моята обич сменена с пари!


© Ирена Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??