4.11.2007 г., 16:25 ч.

Търсене / Предлагане 

  Поезия » Философска
644 0 2
Аз съм търговец на любов,
диря слепите и глухите за грехове
и ги карам да чуват и виждат,
но любовта не е това, което те
си мислят и на влюбените завиждат.
Тя е просто поредната стока,
която се търси и купува широко,
не е жива, но е винаги жестока,
и те кара да се вгледаш надълбоко.

Не виждаш целите - играй до край играта,
а любовните стрели на Ерос остави.
Всички влюбени вече знаят правилата,
ако имаш търпение - ще има и искри.
Не виждаш другите - любовта те заслепява,
но и те предлагат нещо по-добро.
Ако загубиш, с коя ще се утешаваш,
коя бе най-красивата в твоето легло?

Да, и ти си стока, скъпа,
и ти имаш цена.
Твоята усмивка и страстно тяло
се предлагат на опиянените погледи
на хора без сърца.

Търсиш ли
нещо
по-добро
от мен?
Предлагаш ли
нещо
по-скъпо
от теб?

Аз съм тъговец на любов,
не меря със сърце, а със страст.
Никога не купувам вътрешна красота,
защото над нея нямам власт,
защото сме роби в тази игра.
И дори аз съм поредната стока,
продаден безлично, прилично обичан.
И дори новата ми господарка жестока
бе жалко подобие на красиво момиче.

Не чуваш думите - глух ли си за душата,
тя иска повече, остави я да крещи.
А всички влюбени ще вярват в лъжата,
че всички други не ни избират с очи.
Не чуваш себе си - о, поддай се на стрелата,
не те рани Ерос, а просто един лъжепророк.
Още се питащ "къде в нас се ражда красотата?"
И защо някой те е подмамил да се чувстваш бог?

Да, и ти си вещ, скъпа,
употребявана дори.
Ти си захабена от хората,
повредена от ползване
и всичко те боли.

Търсиш ли
нещо
по-добро
от мен?
Предлагаш ли
нещо
по-скъпо
от теб?


Изгори ми всички страници!
Премина всички граници!
И сега ме гледаш и ме лъжеш в очите.
Нима бе празна ти?
(изпразнена от съдържание)
Това, което търсиш ти
(искаш нечие внимание),
не е просто сладък сок,
о, не е сладкия сок...
Как се чувстваш, ако си роб?
Ако любовта си няма бог
и сега ти се молиш на дявола за щипка страст?
И се предлагаш на всеки от нас
за малко сетивна заблуда.
(и вероятно си луда)
Да се молиш за нещо, което дава само сърцето!
Обречи се на мълчание
и затвори очи (за бъдещите грехове).
Върнах ти обещание
в твоето оригами (изпълнено с цветове).
Сега си стока на черния пазар,
а аз на твоите емоции - господар.
Слагам ти цена и те предлагам,
защото вече си ми чужда,
защото вече не си ми нужна!

Търсиш ли
нещо
по-добро
от мен?
Предлагаш ли
нещо
по-скъпо
от теб?

© Христо Андонов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "И се предлагаш на всеки от нас
    за малко сетивна заблуда.
    (и вероятно си луда)
    Да се молиш за нещо, което дава само сърцето!"

    Евала,пич...Боди с истини...току виж някой прогледнал!
  • Много ми хареса!Браво,хубаво пишеш!
Предложения
: ??:??