20.09.2019 г., 16:44 ч.

Урокът Ахелой 

  Поезия
221 1 6

“И днес могат да се видят край Ахелой купища от кости на позорно изкланата, бягаща ромейска войска”.

                                           Лъв Дякон

 

 

 

Полето помни още тази бран,

когато край реката Ахелой*,

за кой ли път, ромейски стан

войските свои стягаше за бой.

 

На българите царят славен - Симеон

поведе сам безбройни си орли.

И беше страшно, бе Содом,

земята пламна, слънцето се скри.

 

Получи василевсът строг урок,

полето крие още бели кости.

Не влиза се във кладенец дълбок

и с меч не ходи се на гости!

 

_________________________________________

-*- Река Ахелой. 

Битката при Ахело̀й се е състояла на 20 август 917 г. край р. Ахелой, между българските войски, водени от цар Симеон I Велики, и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока, доместик на схолите и главнокомандващ сухопътните сили на империята. България печели решителна победа.

 

© Хари Спасов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??