18.09.2022 г., 23:35 ч.

Усмихвай се с надежда в светъл час 

  Поезия » Строги форми
729 7 18

Не съм вълшебник... Нямам този дар

на приказния чародей - герой.

Но мога да опитам с нежна жар,

на словото, да съм приятел твой.

Тъга и самота не са покой,

зад който смисълът ще е без глас.

В съдбите ни са грижите безброй...

След трудности, печал и мрак, и мраз

    усмихвай се с надежда в светъл час.

 

С мълчание пред всичко всеки ден

не бива да униваш. Знак суров

зазижда ни в лъжи - да бъдем в плен

на идеал фалшиво образцов.

Не може никой ред - и стар, и нов

да промени душите ни, че в нас

живее и тупти една любов,

и с вяра ще успеем ти и аз...

   Усмихвай се с надежда в светъл час.

 

Не зная дяволът ли е жесток,

защото в хора само виждам грях

и ще ти кажа - истинският Бог

е в обичта родила детски смях.

В очите на детенце днес познах

мечтата на Твореца златовлас

и за това - и не от робски страх -

пред илюзорност, тук, на алчна власт

    усмихвай се с надежда в светъл час.

 

И в есента изсъхват лист, и цвят,

и зимата студена е без жал,

но пазим пак и вкус, и аромат

от лятото с духа си засиял.

И утре неизбежно побелял

от снегове светът да е - под пласт

животът в семе ще е оцелял

и в пролет ще ликува до екстаз...

    Усмихвай се с надежда в светъл час.

 

© Асенчо Грудев Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Ще откриете, че животът все още си заслужава, ако просто се усмихнете »

12 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??