10.02.2009 г., 18:06 ч.

Вещая 

  Поезия » Философска
494 0 0
 

            Вещая

 

Обожавам...

Аз, безбожникът

                     - обожавам:

     дните наши - земни,

     слънцето, звездите;

     дървото

- разперило клони могъщи,

     синята долина

и безбрежния бяг

                  на морето...

Вещая...

Аз, безбожникът

- вещая!

Зова ви,

   заклинания - древни,

        молитви и химни...

Влейте,

влейте своя чар - митичен,

разпръснете тъмата,

- огън да блясъка,

жар - искряща

- да гали заспалия заник...

Ден.

         Слънце.

                      Звезди.

Благоуханен тамян кадя,

кървави жертви принасям,

боря се с чудовищни

         създания,

молитвено скланям ръце.

О, хаос неизвестен

- тъмнина и ден

- дъх и вятър!

 

Падат звезди,

             огньове и кръв -

багри жертвени камъни...

Ехти камбанен

              вопъл и стон.

О, Боже!

Аз, безбожникът - се моля:

На теб ли, безмерен хаос,

на теб ли, бездно земна,

на теб ли, човек?

Молбите ми не са словата

на загубения във безкрая,

на загубилия вяра

във мига,

          в живота;

- те са моят химн,

- те са моят славослов

     на вечния живот!

... като египетска песен

     на мъртвите,

като танц на диви

                         племена,

като шепот на устни...

В тихия прибой на сърцето,

в бурната човешка мисъл

- се възправя гигантът

на моите прозрения...

Аз не съм карал хората

да страдат, нито съм постъпвал

към ближните  с насилие.

Не съм отнемал от храната,

не съм ловил, не съм ковал

сплетни, жертвени дарове

не съм крал, не съм общувал

със злите!

О, Боже!

... владетелю на истината,

баща на хората и зверовете,

и на плодоносните треви!

... даваш живот на рибите

в реката и на птиците в небето...

Бог е в средата

                   на Времето!

Нищо не е било

         и няма да бъде!

         То е сега!

Няма нито мрак, нито смърт,

всичко живее

           в  настоящия

         Момент.

В очите на Бог са

всички и всичко.

Там няма мрак!

Погледни сега

                в тез очи!...

"Аз съм врата и който

  влезе през мен

          - ще се спаси!"

Във вихър странен

растат и се сплитат

невероятни представи.

Няма молитва,

нито мрак и светлина...

Но, Аз - вещая!...

Има ден,

         слънце

             и звезди,

има истина и хора,

има миг и вечност.

         Свят,

           мъдрост

                 и живот!

Вещая...

Ден

   и цвят,

         пролет

                   и песен...

 

05.10.82

© Валери Качов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??