4.03.2011 г., 22:54 ч.

Висша свобода (Кръговрат) 

  Поезия » Философска
798 0 1

Този лист - така извехтял,

някога бял, сега - пожълтял...

Напомня ми моите детски лета,

напомня ми колко обичах света.

Кога ли беше това?

Откога не сме деца?

 

Напомня ми колко обичах играта -

Толкова пъти се крихме в гората!

Напомня ми колко ценях тази дружба...

Как раздели ни жестоко живота!

Отдавна ли беше това?

Откога не сме деца?

 

Този лист - пожълтяла хартия -

къде да го сложа, къде да го скрия?

Напомня ми нашата детска мечта -

да постигнем своята висша свобода.

Напомня ми колко бездушно света 

претопи ни в една всеобща тълпа...

Кога ли беше това?

Откога не сме деца?

 

Откога ли вървим все така - без мечта?

Откога не ни радват простите неща?

Откога не сме вече просто деца?

Откога сме с тези мрачни лица?

Кога ли се случи това?

Откога ги няма чистите сърца?

 

Кога ли беше това?

Навън цял ден валеше.

Ние се къпехме в локвите на плаца

и леко, много леко беше на сърцата.

Мечтаехме да сме златни рибки в река,

а сега сме просто в безличната тълпа.

Кога стана това?

Откакто не сме деца!

 

     ******************

 

Отмина времето, когато бяхме деца.

Детството беше безкрайна веселба.

Липсва ли ти вълнуващата ни мечта?

Липсва ли ти безмерно дързостта?

Мислиш ли понякога за лудата игра?

Помниш ли как казваше "Аз ще победя!"?

 

Нашата мечта бе да постигнем висша свобода -

уви, тогава бяхме по-свободни от сега!

Разбра ли що за чудо е тази свобода?

Разбра ли колко много струва тя?

Разбрал ли си, зная, че тя е без цена.

Кой ли би ни върнал детството сега?

Разбрал ли си, зная, че не възрастта,

а детството е висша свобода!

       ******************

Преродени, ние отново сме онези деца,

които мечтаят за свобода.

По някое време се лутаме в реалността,

А със свобода ни дарява смъртта....

 

     *******************

Кремена Кънчева Кънчева 17 год.

21.04.2005 год.

 

Това стихотворение съм го написала преди 6 години :) Това е моето разбиране за това, че когато сме деца, не осъзнаваме колко по-"богати" сме и колко по-свободни сме. Може би ще има хора, които ще ме обвинят за края, но тези, които като мен вярват в това, че енергията не се губи и в прераждането, мисля, че ще ме разберат :)

 

 

 

© Д-р Кремена Кънчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Края наистина за някои ще е странен, но аз също вярвам в това.Според мен е чудесен.Най-ми хареса това "По някое време се лутаме в реалността,
    А със свобода ни дарява смъртта...." Много е добро Крем поздравления
Предложения
: ??:??