8.07.2009 г., 17:03 ч.

За миналия век и... 

  Поезия » Философска
515 0 2

Отминалият двайсти век
в началото е млад и чист,
и пред разумния човек
се стеле като празен лист.

Наскоро братя Люмиер
на киното са дали старт,
зад океана премиера
в небето правят братя Райт.

Във Лондон виста е на мода,
а пък в парижките салони
танцува шеметно народът
тангото. Родните кокони

откриват мъдростта на Платон,
че “без козметика жената
е като кулинарно плато
без сол”. Карузо всепризнат е

във “Metropolitan”. Шаляпин
във “Covent Garden” и “La Scala”
с “Дон Карлос” триумфира... Сляпа
за бъдните кошмари, цяла

Европа празнично нехае
за идващите смърт и глад
на две войни. Какво вещае
Сибила днес? Отново млад

и бял, като неписан лист
пред нас е идващият век.
Все още непопълнен, чист,
от уж разумния човек!

© Ангел Веселинов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Очаква ни невероятен век,
    копнежи полетни и малко меланхолия,
    преосмисляне на що е то "човек",
    домат със вкус и на магнолия.
  • Сам си го написал - какво ли ни очаква "... от уж разумния човек"!
    6!
Предложения
: ??:??