30.01.2011 г., 15:55 ч.

За подлостите – деца на ужаса (Моята молитва) 

  Поезия » Гражданска
470 0 1

„... Аз много души

прозрях и разбрах –

и днес ме души

не мъдрост, а страх...“

 

Димитър Бояджиев, изключителният поет,        

забравеният, самоубил се през 1911 г. - на 31

 

 

Те изникват отвсякъде –

гладни и зли –

и неканени гостени!

Лакомо ръфат,

разкъсват

на хиляди късове...

 

През деня те предават.

Стократно

разпъват.

През нощта –

от утеха и отдих лишават.

Душата ядат.

И за „утре“ си още оставят!

Пак се връщат обратно –

неуморно гризат...

 

Боже, светъл, любими,

ти – над мен и дълбоко във мен,

само ти в тъмнината безмълвна ни виждаш!

Животът е тук един слон разярен!

Той ни мачка, жестоко притиска,

души...

Радостта ни до капчица сетна изтисква.

... всички бягат – доколкото могат.

Ти поне, ти единствен над нас се смили!

 

 Сложи край

на коварствата!

Прекрати

тези бликащи, вечни лъжи!

Те неспирно в нас ужаса раждат.

Нищо друго не искам –

това дай!

Боже мили, пресветли,

ние сме децата ти прокълнати,

които се самоизяждат...

Ела на помощ, Господи!

Света стресни

и нас

от нас спаси!

 

В тишината

на мрачното, тягостно утро –

на ръба

на нощта,

там, където осъдените

се прощават с живота,

защото ги водят в смъртта,

ние вдигаме с трепет

нагоре

очи...

 

Той мълчи.

Той безкрайно мълчи.

 

 

 

 

Иван Бързаков, май 2010

 

 

 

 

 

© Иван Бързаков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • ...А Бог седи
    и гледа нямо
    сълзите как попиват
    във пръста.
    В душата
    мрачното е толкова голямо,
    че смисълът го няма...

    …пустота
Предложения
: ??:??