18.06.2005 г., 13:52 ч.

Задушница 

  Поезия
752 1 8

"Раздавай хлябовете си при гроба на праведните"

(Тов. 4:17).

 

Парченце, от прекадения хляб

на трапезата днес

е за теб,

омесен в сълзи и пресята болка

от незабравата

в сърце.

 

Подаденото в дланите е помен,

а в милостта към мъртвите

преливаме гробовете -

за упокой...

 

Душите влизат в домовете си,

като завръщане

и сядат на трапезата

край нас.

 

Свещичката в ръцете е запалена

в поклон

пред паметта,

а имената

са изречени като присъствие...

 

Познали нелишените,

за тяхно опрощение и почит -

да се помолим

тихичко...

 

 

“...Сам Ти, Господи,

упокой душата на починалите

в място светло,

в място злачно,

в място прохладно,

където няма никаква болка,

скръб и въздишка... “

Амин.

© Йоанна Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??