"Раздавай хлябовете си при гроба на праведните"
(Тов. 4:17).
Парченце, от прекадения хляб
на трапезата днес
е за теб,
омесен в сълзи и пресята болка
от незабравата
в сърце.
Подаденото в дланите е помен,
а в милостта към мъртвите
преливаме гробовете -
за упокой...
Душите влизат в домовете си,
като завръщане
и сядат на трапезата
край нас.
Свещичката в ръцете е запалена
в поклон
пред паметта,
а имената
са изречени като присъствие...
Познали нелишените,
за тяхно опрощение и почит -
да се помолим
тихичко...
“...Сам Ти, Господи,
упокой душата на починалите
в място светло,
в място злачно,
в място прохладно,
където няма никаква болка,
скръб и въздишка... “
Амин.
© Йоанна Todos los derechos reservados