5.05.2019 г., 19:51 ч.  

Защитници 

  Поезия » За деца
462 0 0

Бабо, хайде разкажи ми историята пак,

моли ме прекрасният мой внук Кубрат,
разкажи за юнаците Мугел, Ахтум, Винанд,
които дръзко войските ромейски победили
и своето родно село от враговете спасили.
Е, добре, слушай внимателно сега и помни,
а след време и ти на своите внуци разкажи,
за да не се забравя подвига на тримата герои,
които пожертвали живота си, но победили,
защото българи с родолюбиви сърца били.
Това се случило отдавна, много отдавна,
когато между ромеи и българи имало вражда,
ромейските войски нахлули в Стара планина,
да завладяват и присвояват българска земя.
За да спасят селото си Мугел, Ахтум и Винанд,
застанали на най-високата скала и зачакали врага,
нужно било време старците, жените и децата,
да успеят да се скрият навътре в планината,
затова тримата герои измислили смел и умен план
и принудили ромейската войска да спре там.
Те им казали, че българите ги очакват в засада
и ако продължат тяхната войска ще пострада,
ромеите се уплашили и не продължили напред,
така селяните успели да се скрият в планината,
но тримата безстрашни герои платили цената.
Достойната им смърт в безсмъртие днес блести,
те вечно живи ще са в сърцата на всички българи.

 

 

 

 

© Кръстина Тодорова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??