11.04.2023 г., 20:39 ч.

Защо мълчат Поетите 

  Поезия
187 1 4

ЗАЩО МЪЛЧАТ ПОЕТИТЕ

 

... сред хиляди поети в Интернета се питам цял ден: – Боже, кой съм аз? –
дали се сместих в братската им чета със старичкия, грохнал мой Пегас,
дали четат несръчните ми рими? – не станах ли посмешище със тях,
из тоя братски хор от херувими щастлив ли писах, плаках – и се смях?
Дали крещях: – В атака, брат! В атака! – във битка за добрите ни души?

 

Или простенвах, щом съгледам в мрака как брат от мен граденото руши.
Редих на стих низ радости и скърби и питах се – в минути на печал –
защо светът без жалост ме загърби? – от черна злост и завист озверял?
Нима натрупах някакво богатство – възторзи, слава, злато, власт, престиж?
Поетите? Едно безумно братство, в което по-добре да си мълчиш.

 

11 април 2023 г.
гр. София, 20, 00 ч.

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??