16.09.2019
Защо не се омъжих?...
За София тръгнах с роднини и кауза не лесна
съпруг да ми търсят!Бяха много загрижени,
че съм стара мома,а за там бе отдавна известно-
че няма непродадена стока и мома неомъжена!
И"свой човек"имали,и щял да намери-обещал,
кандидати и не обикновени,а все "по-така"-
имащи къща,занаят, "един на майка и баща",
"червив" със пари,макар и не съвсем млад!...
Представи ми се първия!Ми,метър и половина!
Но преподавал на студенти,че бил инженер...
Похвали се с "екстри"- пътувал в чужбина
и на разни буболечки бил колекционер!...
Имал дом,кола,/но виждаше се и бая щкембе!/
пълна банка!Самочувствие!А аз-крава на пазар...
За да работи и чертае- хич не мислел за дете!
Аз ще съм жена за всичко!..Ама,че екземпляр!
Друг бе доктор и случая отново не бе лесен...
Та той почти живееше във неговата болница...
Ту дежурства нощни,ту случаи много спешни,
там имаше си медсестра- постоянна спътница!
Все със него,с"грижа"и за пломбите в устата!
А домакинството,уюта и за всичко у дома
била само и единственото "право" на жената-
безропотно, безмълвно да я върши сам сама!!
Отхвърлен бе!А за художника-и да не питам
знам,край него денем,нощем-пълно е с жени...
все модели,много голи!И още на часА отлитам-
не исках и да зная екстрите и разните черти!"...
Имаше и бизнесмен!За радост на роднините!
Пачки вадеше от пълни джобове с пари!
Имал "само" две жени ,и образували дружина-
сметките му къдрела едната, той както нареди,
а секретарката е всичко!Навсякъде със нея!
Делови вечери,срещи,командировки,през нощта...
А аз,съпругата- да съм доволна,че ще живея
в лукс,с пари,със грижи,със деца и...самота!!
Баста,казах ,върнах цялата родА загрижена!
Не ща мъж по еди кой си вкус! И по-добре
да съм мома до гроб,а не овца за стрижене!
Искам и на вас да кажа,дано всеки разбере:
"Момичета,не гледайте във джоба на мъжа,
а в оня "джоб"отляво,скрит между ребрата!
Той да се хвали-да,ала не със пачки и лъжа,
а със съдържанието във гънките в главата!!..
"Момчета,не смятайте и на сън дори жената,
че само е единствено перфектната слугиня!...
Тя нежна е и може,но не й отнемайте правата!
Силно я пазете, уважавайте като светиня!!"
За да не бутне нито ураган,ни слаба буря
граденото понякога семейство със години!
Ако и двамата във избора сте по-разумни-
завинаги ще сте доволни и щастливи!!!"
© Ирина Филипова Всички права запазени