15.09.2012 г., 10:33 ч.

Завръщане в Рим 

  Поезия
755 0 11

ЗАВРЪЩАНЕ В РИМ

 

         “...италианското море сега върни ми...”

                            Жерар дьо НЕРВАЛ, “El desdichado”

 

Напролет можем да заминем някъде,

но по-далеч – зад граница – едва ли;

ще вземем самолет,

ще хванем влака,

но няма как да стигнем до Италия.

 

И не защото хляба в магазините

купуваме едва ли не със злато –

по-други са, разбираш ли, годините,

студено ще е идващото лято.

 

Ще трябва да постегнем малко къщата –

не може вече без ремонт да мине,

нали все в нея цял живот се връщаме...

Но все пак,

все пак можем да заминем.

 

Ще си припомним онова пътуване,

ще си припомним младите години –

за спомените няма налудуване...

...но виж, за Рим не можем да заминем.

 

Не е въпрос финансов, общо взето

– не бяхме по-богати като млади –

но във фонтана в Рим една монета

ний хвърлихме.

                            А някой я извадил!

 

Затуй не можем да се върнем двамата –

в Италия днес никой не ни чака,

монетата ни във “Треви” я няма.

Но все пак

можем да заминем.

Някъде...

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??