Медия: БНР, програма "Хоризонт":

Мая Попова и Георги Колев гостуват на "Нощен Хоризонт"
Водеща: Ани Костова
(16.07.2017г.)


Медия: БНР, програма "Хоризонт":

Мая Попова преди срещата в гр. Котел
Водеща: Ани Костова
(12.06.2017г.)


Медия: Младите успели българи:

Рубрика: Успелите споделят
Автор: Венелин Добрев
(04.07.2016г.)

Георги Колев: Изкуството те кара да откриеш себе си!


Медия: e-Scriptum:

Автор: Свобода Даскалова
(21.01.2014г.)

Творческа комуникация между хиляди българи в „Откровения“


Медия: БНР, програма "Хоризонт":

Запис от предаването "Нощен Хоризонт" с гости Георги Колев и Мая Попова. За първи път излъчване на оригинални записи на автори от музикалния раздел на сайта в национален ефир.
Водеща: Кармен Манукян
(06.10.2008г.)


Медия: Вестник "Национална бизнес поща":

Разговора води: Димка Кабаиванова
(05.09.2008г.)

Търсят спонсори за антология “Откровения” 41/05.09.08.

Администраторът Георги Колев е роден на 11 април 1982 година в София, ерген. Завършил е Софийската математическа гимназия. Там създава група „Агония” и е неин китарист. По-късно се дипломира в Техническия университет-София, където взема магистратура по компютърни системи и технологии. Смята, че „Откровения” е най-мащабният проект, който е правил, и най-голямата цел, която е постигнал в живота. Обича морето и разходките из планините. Решил е да посети всички градове в България.


Главният редактор на сайта Мая Попова е завършила Първа английска гимназия в столицата и мениджмънт по хотелиерството и туризъм в Бургас. Говори английски, гръцки и руски език. Омъжена, има дъщеря на 20 години. Педантична е към езиковата грамотност и смята, че всеки автор е длъжен да познава езика, на който твори. Свободното й време от повече от 2 години е почти заето от сайт "Откровения". Обича да пътува, да се среща с хора с интереси, близки до нейните, за да се зарежда положително. Пише поезия. Другата й голяма любов са кучетата – отглежда две от породата "Сибирско хъски". Представя ги на киноложки изложби. За нея едни от най-добрите са тези, които се организират в Стара Загора всяка есен.

- Как се появи Otkrovenia.com?
Георги КОЛЕВ: В края на 2003 годинаq без да вдигаме много шум. Това щеше да е интернет място, където да бъдат публикувани някои мои произведения, както и на приятели. Обаче започнаха и нови хора да искат да качват свои творби и името на сайта се разпространи. Промениха се и много неща, за да може системата да стане това, което е сега.
- Съвременният читател е с по-богати интереси. Според вас, с какво най-вече сайтът е полезен за него? Какви услуги предлага той?
Г.К.: Наред със стандартните услуги – регистрация, публикуване, коментиране, оценяване, комуникация, имаме голямото желание и да помагаме на млади таланти. Подехме инициативата да организираме различни прояви на живо – концерти, изложби, четения. През октомври ще е и първият концерт, в който ще вземат участие музикални таланти от сайта. А има наистина добри и заслужават да бъдат представени и чути.
Мая ПОПОВА: Сайтът е полезен за широк кръг хора с разностранни вкусове. Жанровете, които се радват на най-голям интерес, са поезията и фотографията. Публикуването в сайта е безплатно, а отскоро бе въведена опция "Автори плюс" за потребителите, направили дарения, която включва някои предимства.

- Вашите наблюдения за четивността в “Откровения”?
Г.К.: Над 10 000 читатели дневно.

- Как става публикуването на определен автор? Критериите, по които той се вписва в тази голяма електронна художествена книга?
Г.К.: Критериите са описани в нашия правилник, с който всеки се запознава преди да качи нещо.
М.П: Всяко произведение, преди да излезе на страниците на сайта се преглежда от редактор. Ако той прецени, че произведението не е подходящо за публикуване, авторът се уведомява по електронната поща за причината за отказа. Основното изискване е в сайта да се пише само на кирилица. “Откровения" е вид школа за младото поколение. Вярвам, че в близко бъдеще ще има известни имена, направили първите си стъпки при нас.

- Много ли са авторите , които привличат вашето внимание с поетично майсторство? Има ли старозагорци сред тях, които продължават славата на Стара Загора като град на поетите?
М.П.: Има такива с по няколко издадени стихосбирки. Много млади автори впечатляват с поетичната си техника и лексика, и искрено се радвам на развитието им. Те са от всички кътчета на страната, като Стара Загора не прави изключение -  Ясен Куманов, Даниел Герджиков, Станимир Власакиев, Евгени Черепов, Неделина Стоева, Йовка Петкова, Теодора Ризова, Лилия Нейкова и др.

- Според вас, сполучлив експеримент ли е сайтът Otkrovenia.com, който публикува лично творчество?

Г.К: Определено много сполучлив! При много автори може да се проследи напредък. Дали той има значение за развитието на съвременната българска поезия и проза, ще стане ясно след години. Но ще бъда много горд, ако името му бъде записано в историята на българската литература.
М.П.: За повечето автори сайтът е първата стъпка. Тук те могат да споделят своите трепети, вълнения, умения. Освен това, веднага получават отзиви за своето творчество. Естествено, не отричам ролята на книгата и горещо препоръчвам на всеки да не се отказва от нея, но този начин е по-бърз, по-лесен и по-достъпен в съвремието ни.  Регистрираните над 50 000 потребители доказват това.

- Кой се грижи за сайта и как той се издържа финансово?
Г.К.: За сайта се грижим аз и хората от екипа –  Мая Попова, Румен Ченков, Павлина Петрова, Петър Пехливанов, Мирослав Георгиев, Кадир Демир, Мариана Маринова, Кремена Стоева, Ина Иванова, Красимира Петкова. Изборът им не е лесен, защото, макар и трудът им да е доброволен, работата изисква сериозност и отговорност. Финансово проектът се издържа трудно, тъй като няма никакви постоянни приходи. Сайтът съществува благодарение на дарения от наши потребители. Но за големите идеи, които имаме - да издадем антология „Откровения” с участието и на старозагорски автори, да организираме изяви на живо, търсим фирми и организации, които биха желали да спонсорират такива дейности.

Медия: БНР, програма "Хоризонт":

Интервю с Георги Колев в предаването "Графити по въздуха".
(27.03.2008г.)


Медия: Телевизия "7 дни":

Мая Попова на гости на предаването "Закуска в 7".
(22.01.2008г.)


Медия: Телевизия "bTV":

Репортаж за уеб сайт "Откровения" по bTV в предаването "Тази сутрин" директно от кв. Драгалевци.
Участват създателят на сайта Георги Колев и главният редактор Мая Попова.
Водеща - Ростислава Генчева
(20.12.2007 г.)


Медия: Списание "Download.BG":

Интервю с Георги Колев - админ на сайт "Откровения", в октомврийския брой на списание "Download.BG"
Водещ - Крум Виденов
(10.2007 г.)


Що за място е otkrovenia.com?

Otkrovenia.com е интернет сайт за публикуване на лично творчество. Той дава възможност на всеки, който иска да изрази себе си като публикува свои произведения или пък просто обича да разпуска пред компютъра. Много хора са ми казвали, че това е техният начин да се откъснат от сивото ежедневие и да се потопят в един по-различен свят.


Какво ще намерим в otkrovenia.com? Какви услуги, раздели предлага сайтът?

Аз лично намерих много нови приятели и открих стойностни неща, които иначе нямаше как да достигнат до мен, защото съм зает човек и, честно казано, рядко имам възможност да чета художествени книги, но сайтът дава възможности именно и на такива хора да се доберат до изкуството.
Произведенията са разделени в няколко категории - стихове, разкази, есета,
журналистика, картини, фотографии, колажи, музика, преводи. В следващата версия е предвидено да има разделение и на подкатегории, както и добавянето на някои нови категории, като видеоклипове.
Всеки регистриран потребител има възможност за коментиране и оценяване на
произведенията в сайта. Както и всеки автор може да получи обратна връзка със своите читатели и да разбере кое се харесва и кое не.
Към сайта има работещ и форум, където се дискутират най-различни теми, провеждат се забавни форумни игри и се обявяват новини от сферата на изкуството.


Кой стои зад otkrovenia.com? Моля, представете се (Вие и/или вашия екип).

Казвам се Георги Колев, компютърен инженер съм и се занимавам с програмирането, техническата поддръжка на системата и управлението на проекта. Разбира се, един човек не може да се грижи за всичко, затова си имам верни помощници в лицето на редакторите в сайта, най-активните от които са - Мая Попова, Румен Ченков, Галина Златева, Веселина Петрова и др. В момента има нужда от човек, който да се грижи за маркетинга и рекламата на сайта.

Защо създадохте otkrovenia.com? Как започна всичко?

Първоначално (около 2000 година) името "откровения" възникна като име на секция от друг мой сайт, където качвах стихове и есета на приятели. По късно (някъде 2003)секцията беше изнесена в отделен сайт. Качването на произведения ставаше ръчно от мен, като хората ми ги пращаха на мейла. Но съвсем скоро започнах да получавам всеки ден по 5-6 мейла с произведения, което ставаше трудоемка работа и така написах частта за автоматизирано публикуване.
Идеята ми беше, че един сайт трябва да се прави от своите посетители. Тази идея по-късно създаде сега модерното понятие - Web 2.0.
Въпреки че сайтът никъде не се рекламираше, напливът растеше експоненциално. И то те увлича. По едно време си даваш сметка, че не можеш да зарежеш всичко просто така, а трябва да го поддържаш и развиваш. Хората го очакват от теб!


Какви хора посещават otkrovenia.com? Имате ли наблюдения какво търсят?

Винаги съм смятал сайта за предимно младежки, въпреки, че статистиката показва, че такава тенденция няма, а посещенията са от хора от всякакви възрасти и интереси. А и срещите ни на живо го доказват. Тук ще направя едно вмъкване - през няколко месеца организираме срещи на потребителите на сайта извън виртуалното пространство. Съвсем скоро се състоя срещата във Варна, където се събрахме около 60-70 човека, направихме си парти в кораба-ресторант "Мистър Баба" и организирахме спонтанно среднощно литературно четене в Морската градина, която се оказа много вдъхновяващо място за
поетични вечери. Смятам, че тези сбирки са много полезни и приятни и ще продължим да ги организираме.


Как става добавянето, одобряването и публикуването на авторското творчество?

Всяко произведение минава през този процес. Когато автор публикува свое произведение, то не става веднага публично видимо, а стои в опашката, докато редактор не го одобри или изтрие, ако сметне, че не е подходящо. По този начин се стараем да поддържаме някакво ниво и допусканите произведения да отговарят на някакви минимални критерии за качество - да имат художествена стойност, да са написани грамотно и на кирилица и т.н.


Има ли интерес към съвременната българска поезия и проза и понижава ли се илинараства той?

Имайки предвид небивалата посещаемост и интерес към сайта мога да заявя, че има голям интерес. В началото и аз смятах, че в днешно време хората не четат и не се интересуват от изкуство, но се оказа, че не съм бил прав. Идеята и на "Откровения" е точно такава - не толкова да помага и да учи как да пишем стихове, а да превърне това в една нова мода, новото увлечение, защото сайтът не е за определен затворен кръг от хора, а е направен с идеята да е масов и популярен.


Как успявате да издържате сайта? Можете ли да се похвалите със спонсори?

Издръжката на такъв сайт не е лека. Издържам го главно с лични средства и с даренията, които хората изпращат. Определено има нужда от подкрепа от спонсори, за да можем да развием всичките си идеи, да организираме конкурси, концерти, да направим разширение откъм софтуер и хардуер.
Така че, призовавам всеки, който е запален по идеята и има възможност, да съдейства, а начините за спонсорство са дадени в сайта.


Моля Ви, напишете ни любимо ваше произведение.

-------------------------------------
daik(Георги Динински)
И тази нощ


И тази нощ почти я пропилях,
говорихме си със комара,
когото тъй й не успях
да усмиря със два шамара.
Опитваше се като зъболекар муден
търпението ми да пломбира,
отбягваше учуден
ръката ми, която все не го намира…
Нали си знаеш как заспах -
броях такситата, с които все не идваш,
завих се през глава, разбрах -
в немоето присъствие ми липсваш.


------------------------------------
henryoliver (Ясен Крумов- Хенри)
Клошарят, на когото отнеха усмивката


Клошарят,
който приличаше на животно,
когото децата замеряха с камъни,
който спеше до контейнера,
който живееше по-близо до Бога
от всички останали...

Клошарят,
който се усмихваше налудничаво,
а очите му издаваха доброта,
който връзваше количката си
с връв за ръката,
за да не му я откраднат...

Клошарят,
който....

Някакви типове пребили до смърт този човек,
а той беше просто един беден добряк!
Какво правите с Него?!
Защо?!!!

Клошарят,
който спеше в калта,
до контейнера...
Е близо до Бога сега.---------------------------------
изречена(Мая Попова)
За хората… и думите…


Вървя с високо вдигната глава
и погледът ми бяга над дворовете.
Изобщо и не мисля за това -
какво говорят зад гърба ми хората.
Каквото и да е - са само думи -
неказани пред мен, безсилие и страх.
И нека другите говорят зад гърба ми.
Това не значи ли, че съм пред тях?! "


Медия: Вестник "Диалог":

Репортаж от срещата на откровениците във Варна, публикуван от младата ни журналистическа надежда Пламена Маркова във варненския вестник "Диалог".
( 31.08 - 01.09 2007 г.)


Random works
: ??:??